Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σχεδιασμος & τα Σημεία προσοχής σε περιορισμένο χώρο όπως το σκάφος του μιχάλη μπάκα για το skipperondeck.gr


Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου_ Λειτουργικό διάγραμμα ______________________________________________________________



Το Τετρις από τα κλασικά παιχνίδια ταχύτητας συνδυάζει σκέψη και δράση. Είναι επινόηση του προγραμματιστή Alexey Pajitnov το 1984, από τα πιο γνωστά παιχνίδια διεθνώς, εξασκεί το μυαλό και απαιτεί μια γρήγορη σκέψη για να βρεθεί η καλύτερη θέση ώστε να τοποθετηθούν κατάλληλα και αποτελεσματικά τα τουβλάκια. Με την πρόοδο της συναρμολόγησης αυξάνεται και η δυσκολία. Όσο καλύτερη τακτική χρησιμοποιηθεί στην αρχή, τόσο πιο εύκολα αποτελέσματα θα έχουμε στην συνέχεια του παιχνιδιού.



Στην προσπάθεια να εκφράσει κανείς και να κατανοήσει το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, τις βασικές αρχές και τους κανόνες του σχεδιασμού, οφείλει να έχει στο μυαλό του το γνωστό παιχνίδι τέτρις.


Ένα «παιχνίδι», όπως αυτό με τουβλάκια που ενώνονται μεταξύ τους, αλληλοκαλύπτονται και αρμολογούνται κατάλληλα είναι και η σχεδίαση του σκάφους. Η λειτουργικότητα των χώρων, το οργανοδιάγραμμα των λειτουργιών και αναγκών των χρηστών αντίστοιχα, οι διαστάσεις, οι περιορισμοί, οι κανόνες ασφαλείας και οι δυνατότητες των σχεδιαστών είναι τα αντίστοιχα «τουβλάκια».



Οι διαστάσεις και ο τύπος του σκάφους είναι καθοριστικά και αποτελούν δεσμευτικά στοιχεία για τον σχεδιασμό. Μέσα σε ένα κέλυφος το λειτουργικό διάγραμμα που καθορίζεται από τους χρήστες του έρχεται να δυσκολέψει περισσότερο τον σχεδιασμό, την εξέλιξη της μελέτης και την οριστική λύση. Οι κανονισμοί οριοθετούν τα περιθώρια ενεργείας και σχεδιασμού.




















Το λειτουργικό διάγραμμα αποτελεί κύριο συστατικό σχεδιασμού του σκάφους. Είναι πλήρες όταν  καλύπτει τις απαιτήσεις των χρηστών. Όσο πιο διευρυμένο είναι το λειτουργικό διάγραμμα τόσο  μεγαλύτερο πρέπει να είναι το κέλυφος που θα στεγάσει όλες αυτές τις λειτουργίες.


Παράδειγμα διαμορφωμένου λειτουργικού διαγράμματος θα μπορούσε να αποτελέσει


  • deck
  • Cockpit
  • Καθιστικό_salon
  • Χώρος φαγητού_ τραπεζαρία
  • Κουζίνα
  • (2) Υπνοδωμάτια_cabins
  • (2) λουτρά
  • μεγάλο δωμάτιο_master bedroom
  • λουτρό master bedroom
  • δωμάτιο πληρώματος_crew cabin
  • λουτρό πληρώματος
  • ντουλάπια αποθήκευσης, χώρος αποθήκευσης_ stowage space
  • μηχανοστάσιο σκάφους

Στο δυναμικό της εταιρείας pershing του ομίλου ferreti παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα λειτουργικά διαγράμματα των σκαφών της.

Το pershing 50.1 με ενιαίο καθιστικό, κουζίνα, (1) master υπνοδωμάτιο, (2) λουτρά, (1) υπνοδωμάτιο  με ημίδιπλο κρεβάτι και (1) υπνοδωμάτιο με δυο μονά κρεβάτια  διαφέρει από


το pershing 58 με ενιαίο καθιστικό, μεγαλύτερη κουζίνα, (1) master υπνοδωμάτιο, (3) λουτρά, (1) υπνοδωμάτιο  με διπλό κρεβάτι και (1) υπνοδωμάτιο με μονό κρεβάτι.

Παρατηρείται στο συγκεκριμένο κέλυφος η διαφοροποίηση των χώρων με ξεχωριστά επίπεδα. Αύξηση στο μέγεθος και στον αριθμό των χώρων αποθήκευσης, αλλά και στις συνολικές αναλογίες των εσωτερικών χώρων.

Στην προσπάθεια της, να καλύψει τις ανάγκες όλων των χρηστών η εταιρεία δίνει την δυνατότητα διαφορετικής εσωτερικής διαρρύθμισης στα σκάφη με ενισχυμένο το λειτουργικό διάγραμμα. Προστίθεται ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο μικρότερων διαστάσεων και περιορίζοντας τον αποθηκευτικό χώρο και το καθιστικό.


Όσο μεγαλύτερο είναι το κέλυφος του σκάφους τόσο πιο διευρυμένο μπορεί να είναι το λειτουργικό διάγραμμα.

Όπως στο pershing 64 και στο pershing 72


Η ταυτότητα και  ο χαρακτήρας της εταιρείας διαμορφώνονται και προβάλλονται στο εσωτερικό με την υφή, τα σχήματα και τα υλικά,

 αλλά και στο εξωτερικό των σκαφών  με τους χρωματισμούς, την οροφή, τα φινιστρίνια και την συνολική σχεδιαστική αρμονία, που αποπνέουν στον παρατηρητή του.

 
Ο χρήστης ολοκληρώνει  το λειτουργικό διάγραμμα  του σκάφους σύμφωνα με το τι  ανάγκες θέλει να καλύψει. Το κέλυφος του σκάφους όμως οπωσδήποτε καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία θα διαμορφωθούν οι εσωτερικοί χώροι ώστε να αποτελούν  ένα αρμονικό σύνολο με επιμέρους διαφορετικές και  ξεχωριστές ενότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου