Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων Προοπτικές & Προβλήματα Η συναισθηματική προσέγγιση στο σκάφος Peshing 72 του μιχάλη μπάκα για το skipperondeck.gr


Ο σχεδιασμός του Pershing 72 αποτελεί δείγμα μέγιστης απόδοσης λειτουργικότητας στον εσωτερικό χώρο ενός σκάφους.

Ο σχεδιαστής σε ένα ενιαίο επίπεδο διαμορφώνει το main deck και συνδέει το καθιστικό με το cockpit. Ενώνει το μέσα με το έξω με ένα κύριο συνθετικό υλικό το ξύλινο δάπεδο.

 Μέσα στην υπόλευκη περίμετρο του χώρου, το δάπεδο σε απόχρωση του wenge τονίζει το οριζόντιο επίπεδο του, αυξάνει την προοπτική και αναδεικνύει το καθιστικό το οποίο δείχνει να ίπταται λόγω της υπερύψωσης του καθίσματος από το δάπεδο αλλά και λόγω του συνδυασμού των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα έπιπλα στο χώρο διαφοροποιούνται σε μορφή και υφή, θέλοντας να διαμορφώσει την εκάστοτε ενότητα. Τα έπιπλα ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των επιμέρους υλικών εξοπλισμού του σκάφους αλλά και για την έδραση των καθισμάτων του cockpit.Το ύψος και το τελείωμα των επίπλων είναι αυτό που οδηγεί το βλέμμα στα περιμετρικά ανοίγματα του main deck, χωρίς να

Σε wenge απόχρωση με δυο διαφορετικές όμως υφές ανά πλευρά είναι ντυμένο το ηλεκτρικά πτυσσόμενο τραπεζάκι του καθιστικού.

To cockpit σε ουδέτερη απόχρωση του γκρι, διαχωρίζει την ενότητα της κουζίνας με την σκάλα ανόδου_ καθόδου. Μέσα σε ένα ¨ήρεμο¨ και ¨καθαρό¨ σε γραμμές περιβάλλον, η οροφή της κουζίνας σε σχήμα και σε δερμάτινη υφή διαταράσσει την μέχρι τώρα ηρεμία του χώρου, χαρίζοντας πλέον μια διαφορετική ένταση στον χώρο.

 Μια ένταση που εντείνεται  και από το έντονο πορτοκαλί γυαλί του πάγκου της κουζίνας. Ένα υλικό που βοηθάει στην καθημερινή χρήση, που τονίζει την γραμμικότητα της κουζίνας και την διαφορετική υφή ξύλου στα πάνω και κάτω ντουλάπια.

Η σκάλα ανόδου _ καθόδου σε ίδια wenge απόχρωση με το δάπεδο του καθιστικού κατεβάζει και ανεβάζει αντίστοιχα επίπεδο με σκαλοπάτια με κυκλικό τελείωμα, προσδίδοντας στον χώρο μια ανυπέστατη κίνηση. Μια κίνηση, την οποία παραλαμβάνουν τα δυο ξύλινα πηχάκια στις άκρες του διαδρόμου, τα οποία στηρίζουν την υπόλευκη μοκέτα του δαπέδου και ενώνουν όμως τα υπνοδωμάτια και τους υγρούς χώρους του σκάφους.

Η ίδια μοκέτα επενδύει το δάπεδο των υπνοδωματίων. Περιμετρικά τα υπνοδωμάτια φέρουν δρύινες ισόβενες επενδύσεις συνολικού ύψους, δίνοντας μια απλότητα, χρηστικότητα και απόλυτη ηρεμία στον χώρο. Έντεχνα σκοτίες σε απόχρωση του wenge ξεχωρίζουν τα φύλλα στις ντουλάπες και βοηθούν στο άνοιγμα των φύλλων χωρίς να διαταράσσουν την εσωτερική αρμονία στο χώρο.

Το κρεβάτι όπως το καθιστικό είναι υπερυψωμένο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους άξονες κίνησης που δημιουργούνται στο εσωτερικό του υπνοδωματίου.

 Οι επιφάνειες οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον χρήστη, επενδύονται με υπόλευκο δέρμα για μεγαλύτερες αντοχές. Η οροφή των υπνοδωματίων στην προσπάθεια διαχωρισμού του σχεδιαστή των κάθετων και οριζοντίων επιπέδων ντύνεται σε υπόλευκη απόχρωση.

Συνθετικό στοιχείο του χώρου αποτελεί το φινιστρίνι. Σε inox μορφή με το αντιπροσωπευτικό σχήμα του, καδράρεται από ξύλινη ανάγλυφη wenge κορνίζα κατά μήκος της πλευράς του σκάφους και μαζί με τις λευκές ξύλινες περσίδες κάθετης κίνησης βρίσκονται σε υποχώρηση, προσδίδοντας βάθος, και παιχνίδισμα αντανακλάσεων στο χώρο.

Το master σε διαφορετικό επίπεδο εκμεταλλεύεται το συνολικό πλάτος του σκάφους. Ένας χώρος που συνδυάζει όλα τα υλικά του σκάφους των προηγούμενων επιπέδων. Δρύινες κάθετες επιφάνειες περιμετρικά με wenge τελειώματα, την  υπόλευκη μοκέτα σε άγρια υφή, και την λεία υπόλευκη δερμάτινη οροφή. Το ίδιο δέρμα ντύνει την επισκεπτόμενη ντουλάπα του δωματίου. Συνθετικά στοιχεία αποτέλεσαν τα δυο ανοίγματα στις δυο πλευρές του σκάφους.

Ντυμένα με μαύρο δέρμα τα ανοίγματα δείχνουν να ακουμπούν στο νερό. Η επιφάνεια του κρεβατιού έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του νερού. Ένα κυρίαρχο και μοναδικό συναίσθημα. Είσαι μέσα στο νερό.

 Ο χώρος γραφείου με το  εσωτερικό ανάκλιντρο, η μουσική επένδυση από ηχητικά στερεοφωνικά συστήματα ¨ντύνουν¨ την συνολική εικόνα του master bedroom.
Ένας χώρος με σπασμένα τα όρια του, ένα παιχνίδι υφής με εσωτερικές αναλογίες που αναδεικνύουν τον χώρο, με άψογο φινίρισμα, και τέλεια συναρμογή.

 Οι υγροί χώροι σε υπόλευκες επενδύσεις, εξοπλίζονται με έπιπλα από δρύινα μασίφ πορτάκια, και μαύρους επικαθίμενους νιπτήρες. Οι ντουζιέρες επενδύονται από λευκή ψηφίδα μικρής τετράγωνης διατομής.     

ο  Pershing 72 σε μια μοναδική  εξωτερική απόχρωση συνδυάζει τους ιδιωτικούς με τους δημόσιους χώρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργεί ενότητες λειτουργίες αυτόνομες αλλά και σε συμφωνία μεταξύ τους. Διαμορφώνει ένα κοινό λεξιλόγιο διαλόγου μέσα σε ένα και μόνο κέλυφος.

Εκμεταλλεύεται τον διαθέσιμο χώρο, διαμορφώνοντας αποθηκευτικούς χώρους, χώρους καθημερινής χρήσης με τρόπο που δεν επηρεάζουν την αρχιτεκτονική των χώρων και χωρίς να τονίζουν την ύπαρξή τους. Τα υλικά που ντύνουν τους χώρους ενώνουν και διαφοροποιούν τις εκάστοτε ενότητες δίνοντας στο εσωτερικό απλότητα, χρηστικότητα και ξεχωριστά συναισθήματα στον χρήστη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου