Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ο φωτισμός & οι αντανακλάσεις ...... του μιχάλη μπάκα για το skipperondeck.gr


Catch  Me If You Can  σκηνοθετημένο από τον  Steven Spielberg το  2002 με τους  Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen. Μια ταινία συνεχούς αναζήτησης.

Η αλλαγή της πορείας των φωτεινών, ηχητικών  κυμάτων που προσκρούουν σε μια επιφάνεια αποτελεί τον ορισμό της λέξεως αντανάκλαση. Η αντανάκλαση προκαλεί  έμμεση επίδραση, με έμμεσο αποτέλεσμα. Δημιουργείται το φαινόμενο του αντιφεγγίσματος και του αντικατοπτρισμού αντίστοιχα.

Ο φωτισμός διαμορφώνει, διευρύνει, καθορίζει, οριοθετεί τον χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή σωστής μελέτης φωτισμού. Η απαιτούμενη ποσότητα φωτισμού για τον χώρο, επιτυγχάνεται με τις απαραίτητες μετρήσεις βάσει της χρήσης και των λειτουργικών αναγκών, ακολουθώντας διεθνείς οδηγίες και κανόνες.

Σημειακός ή διάχυτος φωτισμός. Έντονος, πλούσιος ή χαμηλός φωτισμός. Ελλιπής, κακός ή εκτυφλωτικός φωτισμός. Το σημείο της φωτεινής πηγής, το είδος της πηγής και ο λαμπτήρας  που διαθέτει η φωτιστική πηγή καθορίζουν, τον φωτισμό είτε στο σημείο, είτε στον χώρο.

Η ποιότητα του φωτισμού επιτυγχάνεται από την καλή κατανομή , τις φυσικές ιδιότητες του φωτισμού και του χρώματος, την σωστή κατεύθυνση, την χρωματική απόδοση και τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών πηγών φωτός. Η τυπολογία του φωτιστικού, η κατάλληλη χρήση και ποσότητα φωτιστικών σωμάτων και φωτεινών πηγών διαμορφώνουν την διάθεση του χρήστη του σκάφους.

Μέσα σε έναν χώρο υπάρχει ο γενικός φωτισμός αλλά και ο διακοσμητικός φωτισμός. Αν και συνήθως επικεντρωνόμαστε στον διακοσμητικό φωτισμό καθοριστικός είναι ο γενικός φωτισμός. Είναι αυτός που δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά φωτίζει όλες τις πτυχές του εσωτερικού χώρου. Οριοθετεί τις αναλογίες και τα άκρα του εσωτερικού χώρου. Οι αποχρώσεις του συνολικού φωτισμού, του ψυχρού, του θερμού και του ζεστού αντίστοιχα καθορίζει την ψυχική διάθεση του χρήστη. Ο κάθε χρήστης επιλέγει την ένταση και τις τάσεις που δημιουργούνται σε έναν χώρο. Ο διακοσμητικός φωτισμός είναι αυτός που τονίζει, θίγει, αναδεικνύει, προβάλλει τα σημεία και τα στοιχεία σε ένα σκάφος. Κάθε φωτιστική πηγή αφήνει το δικό της αποτύπωμα στις επιφάνειες. Φωτεινή δέσμη- ένα σύνολο φωτεινών ακτινών-με την απαιτούμενη ένταση και γωνία εκπέμπεται μεμονωμένα από κάθε φωτιστικό σώμα. Κάθε επιφάνεια απορροφά την φωτεινή δέσμη και  ανάλογα με το υλικό κατασκευής της αντανακλάται στο περιβάλλον. Στον εσωτερικό χώρο. Κάθε αντικείμενο με την σειρά του αφήνει το αποτύπωμα του στον συγκεκριμένο χώρο, με αποτέλεσμα το χρώμα του, αλλά και το υλικό του να παίζει καθοριστικό ρόλο στον εσωτερικό χώρο του σκάφους. Στο τι αντανακλάσεις δημιουργεί.

Έντονα χρώματα, επηρεάζουν τον εσωτερικό χώρο, γιατί δημιουργούν έντονες αντανακλάσεις. Τα φωτιστικά σώματα καθορίζουν και ιεραρχούν, μετά το φυσικό φως τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα αντικείμενα στον χώρο.  

Με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, υπάρχουν διαθέσιμα, εξελιγμένα φωτιστικά σώματα, με διαφορετικές δυνατότητες:

  • Υποβρύχια φωτιστικά επίτοιχης τοποθέτησης
  • Υποβρύχια φωτιστικά through Hall
  • Υποβρύχια φωτιστικά χωρίς τρύπα
  • Φωτιστικά με Led
  • Φωτιστικά με λαμπτήρα αλογόνου
  • Φωτιστικά κρεβατιού
  • Λαμπτήρες φθορίου
  • Προβολείς
  • Φωτιστικά επίτοιχα
  • Φωτιστικά χωνευτά
  • Φωτοσωλήνες  με Leds
  • Φωτιστικά με μπαταρία, είτε ηλιακά

Με

·        Λαμπτήρες Led ναυσιπλοΐας   BAY 15D, G4, MR11/MR16

·        Led σωληνωτές λαμπτήρες

·        Φωτιστικά Ναυσιπλοΐας με λαμπτήρα 

·        Φωτιστικά Ναυσιπλοΐας με Led

Η σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών καθορίζεται από την συνολική  ποιότητα φωτισμού του σκάφους. Ο φυσικός φωτισμός και η σωστή εκμετάλλευση του μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες μέσα στο σκάφος αλλά και να περιορίσουν τις καταναλώσεις του τεχνητού φωτισμού. Ο τεχνητός φωτισμός σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χρηστών μπορεί να ντύσει το εσωτερικό χώρο του σκάφους. Κάθε φωτιστικό σώμα διαμορφώνει ένα διαφορετικό περιβάλλον. Είναι τα στοιχεία αυτά που διαμορφώνουν την τελική διάθεση των χρηστών. Το παιχνίδι με τις αντανακλάσεις, τον αντικατοπτρισμό στις γυάλινες επιφάνειες, οι επιπτώσεις του εξωτερικού φυσικού και τεχνητού φωτισμού στον εσωτερικό χώρο επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα που νιώθει ο χρήστης. Κάθε στιγμή, κάθε σημείο είναι διαφορετικό και δείχνει διαφορετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου